Det politiske landskab i Danmark ændrede sig i 1980’erne og 90’erne.
Danmark er et land, der i lang tid har været domineret af to partier. Socialdemokratiet og de konservative har været hovedaktørerne i dansk politik i omkring 100 år. Denne situation ændrede sig dog i 1980’erne, da socialdemokraterne mistede deres absolutte flertal.
Indledning: Overblikket over dansk politik i 80’erne
Den danske politik i 80’erne og 39’erne var meget anderledes. Danskerne var ikke så politisk aktive i 80’erne, som de var i 39’erne.
Danskerne havde stor tiltro til deres regering i denne tid, men de havde også stor tro på sig selv og deres evner til at skabe forandring.
Den danske regering var meget populær, fordi den blev set som en effektiv måde at løse sociale problemer uden at foretage radikale ændringer i samfundet.
Kontrast to partier: – Socialdemokratiet – Det Radikale Venstre
Socialdemokratiet var et politisk parti i Danmark, der eksisterede mellem 1871 og 1960. I slutningen af 1800-tallet var det landets største politiske parti. Radikale Venstre er et venstreorienteret dansk politisk parti grundlagt i 1989.
Socialdemokratiet blev grundlagt af folk, der ville reformere den danske grundlov. De ville give parlamentet mere magt og gøre det til et repræsentativt demokrati. Det Radikale Venstre ønsker at afskaffe kapitalismen og skabe et socialistisk samfund, hvor alle mennesker har lige adgang til ressourcer som jord, bolig, uddannelse, sundhedspleje osv.
Det konservative partis kampe: Fra interne konflikter til løsrivelse
Det Konservative Parti i Danmark har kæmpet for at fastholde sig selv som regeringsparti.
I 1980’erne kæmpede det konservative parti for at fastholde sig selv som regeringsparti. Staten havde det dårligt økonomisk, og der var mange uenigheder i partiet om, hvordan dette problem skulle løses. En af de mere fremtrædende uenigheder var, hvorvidt Danmark skulle indføre en valutabinding med den europæiske valutakursmekanisme (ERM). Denne uenighed førte til, at statsminister Poul Schluter trådte tilbage og hans afløser af konservative kollega Poul Mogens Jensen.
Læs om dansk politik i 80’erne på Graenselandsportal.dk.
Konflikten inden for partiet fortsatte efter dette lederskifte, og i 1993 førte det til en intern konflikt, der medførte væsentlige ændringer i dansk politik.
Fremtiden for Danmarks økonomi og dens politiske scene
Danmark er et lille land med en befolkning på 5,6 millioner mennesker. Det er det 12. rigeste land i verden. Dansk økonomi er stærk og stabil og har været det i mange år efterhånden, hvilket betyder, at Danmark har meget at tilbyde både sine egne borgere og resten af verden.
Den danske økonomi og politiske scene i 80’erne var meget anderledes. Danmark var stadig ved at komme sig efter Anden Verdenskrig, der var høje arbejdsløshedsprocenter, mange danskere levede under fattigdomsgrænsen, der var ikke mange muligheder for unge for at få en uddannelse eller arbejde i større virksomheder.